Houtens Brouw Collectief

Zaterdag 27 mei 2017: 7e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival! Kijk op www.utrechtsebierbrouwersfestival.nl 

LogoHBCweb 

 

 

 

Stichting Houtens Brouw Collectief  is een initiatief van Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De drie Houtenaren leerden elkaar kennen in 2007 tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Utrecht. Jos en Kees begonnen met deze cursus in 2007. Jan had dezelfde brouwcursus in 2005 gevolgd en was 'brouwmentor'.

Na de cursus besloten de drie amateurbrouwers gezamenlijk bier te gaan brouwen. Via een kennis van Kees, Geurt van der Wal, kwamen ze een jaar later terecht in Houtzaagmolen De Ster. Geurt woonde op het Molenerf en bood het HBC de gelegenheid om de eerste zaterdag van de maand te brouwen in de 'fully-equipped'-cateringkeuken van de molen.

De molen is op zaterdag gratis toegankelijk voor publiek, dat dan tevens kan zien hoe - één keer per maand - bier wordt gebrouwen. Zaterdag 4 oktober 2008 was de eerste brouwdag in Molen de Ster.

Het doel van de Stichting Houtens Brouw Collectief is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. Zij doet dit onder andere door het geven van brouwdemonstraties en - sinds 2011 - het organiseren van het Utrechtse Bierbrouwersfestival op het terrein van molen De Ster.

In 2011 werd het HBC met zijn bier clubkampioen in twee van de vijf biercategorieën en won het collectief de PINT-stimuleringsprijs voor de organisatie van het Utrechtse Bierbrouwersfestival.

 

 

 

HBC klein
 

Nieuws

 • Flyer Utrechtse Bierbrouwers Festival 2017

  De flyer van het 7e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival op zaterdag 27 mei 2016 vind je hier.

 • Verkiezing Meest Gewaardeerde Bier van Utrecht 2017

  Tijdens het 7e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival dat plaats vindt op zaterdag 27 mei 2017 wordt door een deskundige jury het "Meest Gewaardeerde Bier van Utrecht 2017" verkozen. De jury bestaat uit bierkenners die hun sporen in de Nederlandse bierwereld ruimschoots hebben verdiend.

 • Zesde PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival goed bezocht

  Het 6e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival is een groot succes geworden. Op Pinksterzaterdag bezochten zo'n 1800 bierliefhebbers de nieuwe festivallocatie, alwaar een record aantal van 27 Utrechtse brouwerijen aanwezig was. De gasten konden kiezen uit meer dan honderd Utrechtse bieren van hoog niveau. Het kuitbier van brouwerij De Dikke uit Wijk bij Duurstede werd door de jury als beste gewaardeerd.

 • Utrecht Hop! De biergids voor de provincie Utrecht

  Utrecht Hop!, de nieuwe up-to-date biergids voor de hele provincie Utrecht. Honderdzestig kleurrijke pagina's boordevol informatie over alle 36 brouwerijen in de provincie, een selectie van de beste biercafés en -winkels, en veel bierhistorie, compleet met bierwandelingen door Amersfoort en Utrecht.