Houtens Brouw Collectief

Zaterdag 12 mei 2018: 8e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival! Kijk op www.utrechtsebierbrouwersfestival.nl 

LogoHBCweb 

 

 

 

Stichting Houtens Brouw Collectief  is een initiatief van Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De drie Houtenaren leerden elkaar kennen in 2007 tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Utrecht. Jos en Kees begonnen met deze cursus in 2007. Jan had dezelfde brouwcursus in 2005 gevolgd en was 'brouwmentor'.

Na de cursus besloten de drie amateurbrouwers gezamenlijk bier te gaan brouwen. Via een kennis van Kees, Geurt van der Wal, kwamen ze een jaar later terecht in Houtzaagmolen De Ster. Geurt woonde op het Molenerf en bood het HBC de gelegenheid om de eerste zaterdag van de maand te brouwen in de 'fully-equipped'-cateringkeuken van de molen.

De molen is op zaterdag gratis toegankelijk voor publiek, dat dan tevens kan zien hoe - één keer per maand - bier wordt gebrouwen. Zaterdag 4 oktober 2008 was de eerste brouwdag in Molen de Ster.

Het doel van de Stichting Houtens Brouw Collectief is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. Zij doet dit onder andere door het geven van brouwdemonstraties en - sinds 2011 - het organiseren van het Utrechtse Bierbrouwersfestival op het terrein van molen De Ster.

In 2011 werd het HBC met zijn bier clubkampioen in twee van de vijf biercategorieën en won het collectief de PINT-stimuleringsprijs voor de organisatie van het Utrechtse Bierbrouwersfestival.

 

 

 

HBC klein
 

Nieuws